معرفی رشته مهندسی صنایع غذایی
متخصص تغذیه (Dietitian or Dietician) کیست؟
متخصص تغذیه کسی است که در علوم غذایی یعنی تغذیه انسان و تنظیم و تعدیل رژیم غذایی تبحر دارد. یک متخصص تغذیه به مردم طریقه خوردن برای داشتن شیوه زندگی سالم و دست یابی به اهداف مرتبط با سلامتی را توصیه می کند. متخصص تغذیه در دامنه وسیعی از مکان ها، از درمانگاه ها و بیمارستان ها تا جامعه، از سیاست گذاری عمومی تا رسانه ها و ارتباطات فعالیت می کند. متخصص تغذیه یا nutritionist کسی است که صلاحیت های آکادمیک و ملزومات حرفه ای را دارا می باشد که شامل گرفتن مدرک دانشگاهی، داشتن مجوز کار حرفه ای نیز می باشد (ویکیپدیا، ۲۰۱۵). انجمن تغذیه استرالیا (۲۰۱۵) متخصص تغذیه را چنین تعریف کرده است: متخصص تغذیه علم و هنر تغذیه انسانی را بکار می بندد تا به مردم کمک کند رابطه بین غذا و سلامتی را درک کنند و به مردم در دستیابی به سلامتی و حفظ آن و همچنین پیشگیری و درمان ناخوشی ها و بیماری ها کمک می کند.
رشته صنایع غذایی چیست ؟
علوم غذایی عبارتست از مجموعه مرتب و منظم از دانش و فهم ماهیت ترکیب ورفتار مواد غذایی تحت شرایط مختلف است . علوم پایه و فزیک وشیمی وزیست شناسی واز علوم جدیدتر بیوشیمی و میکروبیولوژی همگی در علوم غذایی مورد استفاده قرار می گیرند۰ شناسای اجزای تشکیل دهنده رژیم غذایی ، ذخیره و نگهداری مواد غذایی با حداقل نقصان ارزش غذایی در حوزه علوم غذایی است و استفاده از این اطلاعات جهت تولید، فرآوری ، نگهداری و حمل و نقل در حوزه مهندسی صنایع غذایی است. در واقع یک مهندس صنایع غذایی با تحصیلات عالی در علوم پایه و علوم مربوطه به ماده غذای در امر تولید ، طراحی ، فرآوری ، نگهداری و حمل و نقل مواد غذایی فعالیت مینماید۰
این رشته در گذشته با نام مهندسی کشاورزی – صنایع فرآورده های کشاورزی در دانشگاههای کشور ارائه شده و از سال ۱۳۷۱ به طور رسمی به علوم و صنایع غذایی تغییر نام داده است. کلیه عملیاتی که پس از صید و برداشت محصولات زراعی و باغی و یا ذبح دام انجام شده و مواد خام را به ماده غذایی آماده مصرف تبدیل می کند، شامل روشهای نگه داری، فرآوری، بسته بندی و… زیر مجموعه این گرایش می باشند.
هدف از این رشته، تربیت نیروهای متخصصی است که بتوانند در زمینه هایی چون اجرای عملیات تبدیل مواد غذایی، نگهداری محصولات کشاورزی، کنترل کیفیت، کمک به طراحی و بهینه سازی خطوط تولید در کارخانه های مورد نظر فعالیت کرده هدایت، نظارت و مسئولیت فنی واحدهای تولید فرآورده های مختلف غذایی را بعهده گیرند.
تواناییهای فارغ التحصیلان
فارغ التحصیلان رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی پس از پایان تحصیلات، بسته به تواناییهای فردی و علمی خود، می توانند مسئولیتهای متفاوتی نظیر: مدیریت تولید کارخانجات، مسئولیت آزمایشگاهها، انجام فعالیت های تحقیقاتی برای بهبود کیفیت تولیدات غذایی، ساخت محصولات جدید، افزایش تولید، کاهش ضایعات، بسته بندی و … ارائه مشاوره علمی به واحدهای تولیدی و فعالیتهای دیگر را بر عهده گیرند. بدیهی است که نقش متخصصان این رشته در جلوگیری از اتلاف سرمایه های ملی، با کاهش ضایعات کشاورزی از طریق تبدیل آنها به فرآورده های غذایی مطلوب و مورد تأیید استانداردهای جهانی و ارز آوری از طریق صادرات این محصولات بر هیچ کس پوشیده نیست.