استخراج مقاله: فرآیند انتشار
آموزش طریقه استخراج مقاله از پایان نامه: پایان نامه یا رساله خود را دفاع کرده اید؟ آیا می دانید که مرحله آخر هر طرح تحقیقی انتشار نتایج تحقیق است؟ استخراج مقاله از پایان نامه یا رساله یکی از تعهدات اخلاقی و حرفه ای محقق است. در این مقاله سعی شده است نکاتی که برای استخراج مقاله از پایان نامه مفید است، عرضه شود.
تبدیل پایان نامه یا تز به مقاله ژورنال
هدف از نگارش پایان نامه و رساله و تز و همچنین ماهیت مخاطبان خواننده آنها (اساتید یا اعضای کمیته) ممکن است ملزومات خاصی را بر این فرآیند دیکته کند که یکی از آنها آماده سازی نتایج برای انتشار است. تبدیل پایان نامه به دست نوشته ای قابل انتشار مستلزم کار کردن بر طول و حجم پایان نامه، بخش های انتخابی، سبک نگارش و تفسیر داده ها است. با توجه کردن به این ویژگی ها می توان شانس پذیرش مقاله برای چاپ در ژورنال و انتشار نتایج را افزایش داد.
تفاوت پایان نامه و رساله با مقاله چیست؟
به عنوان گام اول در گرفتن پذیرش چاپ، بهتر است با تفاوت های پایان نامه و رساله با مقاله ژورنال آشنا شد. مطالب زیادی در مورد تفاوت پایان نامه و مقاله یا رساله دکترا و مقاله وجود دارد، اما همه این تفاوت ها را می توان اغلب به صورت زیر خلاصه کرد:
طول چکیده
معمولا حداکثر طول مجاز چکیده رساله دکترا ۳۵۰ کلمه در نظر گرفته می شود. چکیده پایان نامه کارشناسی ارشد معمولا ۴۲۰ کلمه در ایندکس های بین المللی در نظر گرفته می شود. چکیده پایان نامه و رساله از چکیده مقاله بیشتر است زیرا تعداد کلمات مجاز چکیده یک مقاله بین المللی که در ژورنال ها و پریودیکال های معتبر چاپ می شود حدود ۱۵۰-۲۵۰ کلمه است.
مقدمه
بخش مقدمه پایان نامه و رساله از نظر ساختاری با مقدمه مقاله یکسان است، اما در پایان نامه و رساله انتظار می رود آشنایی مولف با ادبیات و پیشینه موضوع تحقیق مشخص باشد و بنابراین مقدمه به صورت زمینه ای جامع از موضوع تحقیق تدوین می شود. در نگارش مقدمه برای مقاله، انتظار می رود که منابع دست اول استفاده شود و رفرنس دهی بخوبی انجام شده باشد؛ هرچند این خصیصه برای پایان نامه و رساله نیز مطلوب است.
بحث یافته ها
فصل بحث یافته های پایان نامه و رساله معمولا خیلی طولانی تر از بحث مقاله است. انتظار می رود محقق یا مولف پایان نامه و رساله به تفسیر دقیق و کامل نتایج پرداخته، درک و برداشت خود از داده ها را نشان دهد و نتیجه گیری کرده و با نتایج مطالعات قبلی حوزه تخصص خود مقایسه نماید. بخش بحث مقاله معمولا کوتاه بوده و تنها به بیان نتیجه گیری محقق از تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته می شود.
منابع
در مقاله فقط منابعی ذکر می شود که در متن مقاله استفاده شده و دست اول باشند، هرچند در پایان نامه و رساله ممکن است از دانشجو خواسته شود که به زمینه و پیشینه موضوع پرداخته و منابع دیگری استفاده شود که بیانگر درک و فهم دانشجو از موضوع پایان نامه و رساله باشد. بنابراین ممکن است رساله یا پایان نامه علاوه بر بخش منابع، دارای بخش کتابشناسی و یا ارجاع خواننده به منابع مفید باشد.
ضمیمه ها
بجز در مواردی که داده ها و مواد تکمیلی وجود دارد و به عنوان ضمیمه مکمل در آرشیوهای آنلاین آورده می شود، معمولا در مقاله از آوردن بخش ضمیمه اجتناب می شود. در حالی که در پایان نامه و رساله مطالب زیادی ممکن است بصورت ضمیمه آورده شود مثل حاصل تجزیه و تحلیل داده ها خام، ابزار پژوهش و غیره.
قالب بندی برای استخراج مقاله و چاپ
در مقایسه با پایان نامه، در مقاله چارچوب نظری فشرده تر، بازنگری تلفیقی ادبیات و متون مربوطه، ارائه کنترل شده روش شناسی و بحث جامع در عین حال خلاصه نتایج نیاز است.
کاهش حجم مطلب
معمولا مقاله هایی که از پایان نامه استخراج می شوند طولانی تر از سایر انواع مقاله ها است. زمان استخراج مقاله از پایان نامه معمولا این گرایش وجود دارد که همه بیان مسئله تحقیق در مقاله گنجانده شود. کوتاه کردن طول بیان مسئله به معنی چسب و قیچی کردن مطلب نیست بلکه به معنی انتخاب نکات مهم و نگارش مجدد آنها به فرمی خلاصه و دارای روندی پیوسته و منطقی است. مهم این است که مایه کلام را حفظ کرده و اضافات را قیچی کرد.
رویکرد زیر می تواند در انتخاب مطالب و شجاعت حذف اضافات کمک کننده باشد:
- اگر در پایان نامه یا رساله چندین سئوال تحقیق مجزا پوشش داده شده است، موضوع مقاله را اختصاصی تر انتخاب کنید و در بیان مسئله به صورت انتخابی تر برخورد کنید.
- سعی کنید نتایج را کنترل کنید. اغلب در پایان نامه همه چیز گزارش می شود که شامل نتایج نسبتا مهم نیز هست. اینگونه نتایج در مقاله به صورت مختصر بیان شده و در ضمیمه مکمل در صورت نیاز با جزئیات آورده می شوند.
- از تکرار اشتباهات رایجی که نویسنده های تازه کار مرتکب می شوند، اجتناب کنید. برای مثال؛ گزارش تجزیه و تحلیل داده ها با بسته نرم افزاری کامپیوتری خاص یا ارائه یافته های مهم در بخش بحث یافته ها.
- بخش های خاصی از پایان نامه جایی در مقاله ندارند و نبایستی در مقاله گنجانده شوند. برای مثال تعریف واژه ها و متغیرها که در پایان نامه مرسوم است و بخصوص در رساله دکتری به صورت تعریف عملیاتی و تعریف نظری آورده می شود. بیان تعریف واژه ها در مقاله نشانه تازه کار بودن مولف است.
- در بیان مراجع بسیار دقیق و انتخابی برخورد کنید. در پایان نامه و رساله معمولا لیست طولانی از منابع آورده می شود بخصوص در بخش پیشینه موضوع. در مرجع دهی مقاله بایستی دقیق و انتخابی برخورد کرد و از مراجع دست اول با ایمپکت بالا استفاده کرد.
سبک نگارش
در بسیاری از محیطهای آموزشی از سبک APA برای تدوین جداول، شکل ها، نمودارها یا مراجع و یا سازماندهی فصول پایان نامه استفاده نمی شود. اما عدم رعایت سبک APA برای نگارش مقاله می تواند مشکل نگارشی باشد. بایستی به کیفیت سبک نوشتن و ارائه مطلب توجه خاص داشت. بایستی به دنبال شفافیت و وضوح، حذف کلمات اضافی، اجتناب از گزارش افراطی یا تکراری، صراحت بدون جزئیات، استفاده از کلام فعال و جملات معلوم بجای جملات مجهول و صد البته گرامر صحیح بود.
تفسیر داده ها
یکی از اشتباهات رایج در مقالات استخراج شده از پایان نامه تفسیر افراطی داده ها است. محققان بی تجربه گرایشی زیاد به تفسیر بیش از حد داده ها و گزارش همه تفسیرها و نتایج دارند. تفسیر افراطی در پایان نامه دور از انتظار نیست، از آنجایی که محقق زمان و انرژی زیادی در انجام تکلیف آکادمیک خود صرف کرده است. بنابراین گرفتن نتایج زیاد و دقیق و مفصل احساس غرور به شخص می دهد. معهذا در نتیجه گیری نهایی محدودیت هایی ایجاد می کند. هنگام استخراج مقاله از پایان نامه بایستی از بیان بیش از حد نتایج و تفسیر افراطی داده ها و بخصوص داده های دموگرافیک و غیر مهم اجتناب کرد.
در مجموع، بخاطر داشته باشید که بازنگری کنندگان و سردبیر پریودیکال مورد نظر شما به سادگی می توانند تشخیص دهند که مقاله با بی دقتی از پایان نامه استخراج شده است. هرچه تلاش شود که این مسئله را مخفی کنیم، بیشتر ظاهر می شود.
توصیه های عملی برای استخراج مقاله
توصیه های زیر می تواند به استخراج مقاله از پایان نامه کمک کند:
- عنوان مقاله با عنوان پایان نامه تفاوت فاحشی دارد. در عنوان پایان نامه ممکن است محیط پژوهش و زمان انجام کار آورده شود. عنوان مقاله نباید حاوی محیط پژوهش و سال انجام مطالعه باشد (مگر در موارد خاص). عنوانی دهن پر کن و کوتاه انتخاب کنید. متغیر مستقل و وابسته اصلی خود را مشخص کنید و عنوان مقاله خود را حول این دو تهیه کنید.
- فرضیه های مطالعه خود را دسته بندی کنید. با توجه به فرضیه ها به استخراج مقاله بپردازید. اگر چند فرضیه دارید می توانید آنها را دسته بندی و تقسیم کنید.
- اگر سئوالات پژوهش زیادی را در مطالعه خود پاسخ داده اید، لازم نیست که همه را در یک مقاله بیان نمایید. می توانید با توجه به گروه بندی سئوالات پژوهش و پیش فرض های موجود مقالات متعددی استخراج کنید.
- اگر پایان نامه خود را به چند مقاله تقسیم می کنید، بهتر است داده های خام با توجه به فرضیه های هر مقاله دسته بندی و مجددا تجزیه و تحلیل شوند و به کلیات بپردازید نه جزئیات.
- بهتر است از مطالب بخش چارچوب استنباطی و بدیهیات موضوع تحقیق زیاد استفاده نکنید. پیشینه موضوع تحقیق (مطالعات مشابه قبلی) را تلفیق کنید و در یک یا دو پاراگراف بیان کنید.
- به عنوان راهنمای کار، از مقالات مشابه دیگران استفاده کنید. ابتدا چکیده مقاله خود را بنویسید. سپس براساس مطالب چکیده به بدنه مقاله بپردازید و سر آخر مجددا چکیده خود را ویرایش کنید.
- قبل از نگارش مقاله خود، ابتدا ژورنال یا پریودیکال هدف خود را مشخص کنید. سپس دستورالعمل نگارش و سابمیت مقاله آن ژورنال یا پریودیکال را بخوانید. از همان ژورنال یا مقاله یک مطلب مشابه مطلب خود پیدا کنید و راهنمای کار خود قرار دهید.
- نویسنده ای موفق است که سبک نگارش و روند انتشار موضوع ژورنال مورد نظر خود را خوب بشناسد. مثلا اگر در مورد یک دارو تحقیق کرده اید و ژورنال مورد نظر شما دو شماره قبلی خود را به آن دارو یا گروه دارویی اختصاص داده است، شانس پذیرش مقاله شما کمتر است. زیرا ژورنال مورد نظر فضا و انرژی کافی به آن دارو اختصاص داده است و امکان تکرار آن کمتر است. بنابراین شناخت روند موضوعات چاپ شده در ژورنال مهم است.
- اگر سبک نگارش مورد نظر ژورنال را رعایت کنید، یعنی سبک نگارش و عادات روزمره بازنگری کنندگان و سردبیر ژورنال را آماده کرده اید و بازنگری کنندگان و داوران با دید بهتری به مقاله شما نگاه می کنند.
- اگر پایان نامه شما برای مثال ۱۲۰ صفحه است، ابتدا یک مقاله ۳۰ صفحه ای استخراج کنید. سپس از آن یک مقاله ۱۵ صفحه ای استخراج کنید و این روند را تکرار کنید تا به تعداد کلمات مورد نظر پریودیکال مقصد برسید. از ابتدای امر به کاهش حجم فکر نکنید.
- یکی از مهمترین مسائل در استخراج مقاله رعایت تسلسل و پیوستگی مطالب ارائه شده است. مطلب خود را چند بار بخوانید و با جابجا کردن پاراگراف ها سعی کنید پیوستگی موضوع را حفظ کنید.
- هر پاراگراف از سه بخش تشکیل شده است. بخش اول (خط اول) و خط آخر هر پاراگراف بایستی ایده اصلی آن پاراگراف را برسانند. اگر متن بین دو جمله اول و آخر پاراگراف را حذف کنیم، نباید خللی به مفهوم پاراگراف رسانده شود. زیرا جملات وسط هر پاراگراف به تصریح و روشن کردن ایده اصلی پاراگراف می پردازند. این ساختار پاراگراف را فراموش نکنید. هر ایده یا موضوع را در یک پاراگراف تمام کنید و یک ایده یا موضوع را در چند پاراگراف خورد نکنید.
- مواظب اعداد و ارقام و نتایج عرضه شده به صورت جدول و نمودار باشید. اگر در محاسبات جدول غلط وجود داشته باشد، هیچ داوری آن مقاله را تایید نمی کند. نتایج متوالی و متعدد را به صورت متن ساده عرضه نکنید و حتما به صورت جدول ارائه کنید. تعداد جداول و نمودار و شکل یک مقاله نباید از دو یا سه عدد تجاوز کند.
- مقاله ای که غلط گرامری یا املایی داشته باشد، به مزاج هیچ کس خوش نمی آید. مقاله خود را چندین بار مرور کنید و هر گونه غلط ویرایشی یا دستوری را رفع کنید. جملات خود را به زبان حال ساده یا گذشته ساده بنویسید و از جملات مجهول، ماضی بعید، ماضی بعید استمراری آینده (زمانی که اصلا وجود ندارد) استفاده نکنید. متن ساده با جملات معلوم نه متعدی و مجهول به احتمال کمتری حاوی اشتباه دستوری خواهد بود و خواننده راحتتر آن را درک می کند.
- از جدیدترین نرم افزارها برای تهیه مقاله خود استفاده کنید. مثلا از میکروسافت ورد ۲۰۱۶ برای تایپ و حروفچینی استفاده کنید. از فونت های عجیب و ناشناخته استفاده نکنید و از فونت های استاندارد سیستم عامل برای حروفچینی استفاده کنید. استیل بندی و حروفچینی استاندارد یک امتیاز محسوب می شود. تیترهای مقاله خود را تنها با سبک normal و بزرگ و کوچک کردن فونت تدوین نکنید. از heading های مختلف برای تیترهای خود استفاده کنید.
- صفحه اول (cover page) حرفه ای و آکادمیک تهیه کنید، نه کاور پیج مودبانه و سرشار از تشکر و تملق. در بخش تقدیر و تشکر اطلاعات مفید و دقیق ارائه کنید و نشان دهید فردی حرفه ای و اخلاقی هستید.
- مراجع با توجه به دفعات ایندکس شدن ایمپکت خاصی به خود اختصاص می دهند. سعی کنید از مرجع یا منبعی استفاده کنید که ایمپکت بالاتری دارد. بدینوسیله هم حرفه ای بودن خود را می رسانید و شانس پذیرش مقاله شما بیشتر می شود و هم زودتر اسم شما به عنوان منبع مقالات دیگران ایندکس می شود.
- واژه های کلیدی خود را حتما از بانک اطلاعاتی رشته خود استخراج کنید مثل mesh و غیره. متغیرهای رده دوم و سوم مطالعه خود را به عنوان واژه کلیدی استفاده نکنید.
- اگر در ترجمه مقاله خود به زبان مقصد مشکل دارید، از مترجمی حرفه ای کمک بگیرید. ترجمه صحیح بدون غلط دستوری یا ویرایشی اولین شرط در سابمیت مقاله ای با شانس پذیرش بالا است.
منبع:
Carver, R. P. (1984). Writing a publishable research report in education, psychology, and related disciplines. Springfield, IL: Charles C Thomas.
Cone, J. D., & Foster, S. L. (2006). Dissertations and theses from start to finish: Psychology and related fields (2nd ed.). Washington, DC: American Psychological Association.
Calfee and Valencia’s (2007) APA Guide to Preparing Manuscripts for Journal Publication, available at: http://www.apa.org/journals.